17.08.2016 | Teksti Antti Nieminen

Sähkökatkot nousevat harvoin otsikoihin

Sähkökatkot ja sähkön toimitusvarmuus ovat nousseet otsikkoihin vain harvoin Turun seudulla.

Viime vuoden loppupuolella toimitusjohtajamme kirjoitti tässä samassa blogissa kattavasti sähkön toimitusvarmuudesta. Varsinais-Suomessa ei ole ollut tuon kirjoituksen jälkeen montakaan myrskyä, tai muuta tapahtumaa, joka olisi vienyt asiakkailtamme pitkäksi aikaa sähköt pois.

Rauhallinen tilanne johtuu osittain varmasti siitä, että olemme sähköverkkoyhtiössä onnistuneet päivittäisessä puurtamisessamme ilmeisen hyvin. Kuulun itsekin noin 15 hengen porukkaan, jonka tehtävänä on käyttää, huoltaa ja ylläpitää sähköverkkoamme niin, että ylimääräisiä sähkökatkoja ei synny ja verkko pysyy jatkuvasti hyvässä kunnossa. Sähkön toimitusvarmuudesta puhuttaessa otetaan nykyään lähes aina esille sähköverkon kaapelointi, mutta luotettava sähkönjakelu muodostuu myös hyvistä käytännöistä ja järkevästä sähköverkon ylläpidosta.

Otetaan esimerkiksi ne myrskyt. Tämänkin vuoden puolella on Suomen yli kulkenut muutama voimakas matalapaine, joissa puuskatuulet ovat nousseet myrskylukemiin. Turussakin on päästy yli 20 m/s puuskalukemiin, mutta sähkökatkoja niistä on aiheutunut erittäin harvoin, vasta aivan viime päivinä. Tilanne ei kuitenkaan aina ole ollut näin hyvä. Alkuvuodesta 2015 aloitettu johtokatujen vaarallisten reunapuiden raivaaminen eli niin sanottu vierimetsänhoito on selvästi auttanut vähentämään tuulesta johtuvia sähkökatkoja. Sähkömarkkinalain mukaan verkkoyhtiö voi myös kaataa maanomistajan puolelta puita, mikäli ne uhkaavat sähkönjakelua. Kaupunkialueen riesana sen sijaan ovat usein infrastruktuurin rakentamisesta johtuvat maakaapelivauriot. Tähän olemme ottaneet lääkkeeksi selkeämmän ohjeistamisen ja tiiviimmän yhteystyön kumppaniemme kanssa. Maakaapelit osataan nyt ottaa paremmin huomioon ja tämä onkin mukavasti pienentänyt vahinkojen määrää.

Sähkönjakelun luotettavuus asiakkaamme arjessa punnitaan siinä, miten hyvin jakelu toimii normaalitilanteissa eli silloin kun ei ole myrskyjä tai muita poikkeustilanteita. Pyrimme Turku Energialla jatkuvasti löytämään uusia kustannustehokkaita tapoja pitää sähköverkkomme hyvässä kunnossa palvelemassa turkulaisia sähkön käyttäjiä. Olemme lähellä asiakkaitamme, sillä koko henkilöstömme työskentelee täällä Linnankadulla. Käyttökeskuksemme valvoo jakelun toimivuutta 24/7 ja häiriötiedottamisemme reaaliaikaisuus on saanut kiitosta asiakkailtamme. Itse ongelmatilanteissa hyvä paikallistuntemuksemme auttaa ratkomaan tilanteet nopeasti.

Antti Nieminen

Kirjoittaja toimii käytön ryhmäpäällikkönä Turku Energia Sähköverkot Oy:ssä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: