11.05.2016 | Teksti Riina Itkonen

Korvaako kone tulevaisuudessa kaukolämpökoiran?

Viime aikoina mediassa on kiihtyvällä tahdilla saanut lukea juttuja työelämän murroksesta ja siitä, miten automaatio ja robotiikka tulevat mullistamaan kaiken.

Moni meistä on törmännyt listoihin tulevaisuuden ammateista ja siihen, kuinka uhattuna ehkä juuri oma ammattimme saattaa jatkossa olla. On selvää, että tulevaisuudessa ammatteja häviää ja osa ammateista muuttaa muotoaan. On väitetty, että kaikki mikä voidaan robotisoida, tullaan robotisoimaan. Näin tavoitellaan kustannussäästöjä, parempaa laatua ja tuottavuutta sekä luodaan uusia palvelukonsepteja. Robotit ovat kiistatta ihmisiä parempia toisteisissa työtehtävissä. On myös väläytelty, että tulevaisuudessa koneet voisivat olla ihmisiä parempia liki jokaisessa tehtävässä. Tekoäly veisi myös valkokaulustyöpaikkoja ja koneelle voisi tulevaisuudessa kehittyä jopa tietoisuus.

Kone ei voi korvata kaikessa ihmistä - eikä koiraa. Ainakaan vielä.

Onneksi on paljon ominaisuuksia, joissa ihminen edelleen päihittää ylivoimaisesti koneen. Ihmisten on todettu olevan parempia töissä, jotka vaativat oppimiskykyä, empatiaa sekä luovaa ja joustavaa ajattelua. Huumori, tunteellisuus, taiteellisuus ja tietoisuus ovat esimerkkejä ominaisuuksista, joita koneilta ei löydy. Todennäköisesti jatkossakin vaikkapa johtaminen ja esimiestyö säilyvät ihmisen työnä. Hoivarobotti ei voi korvata inhimillistä kosketusta, eikä älykkäinkään kone osaa toimia ilman ihmisen määrittelemää ongelmaa. Hetki sitten uutisoitiin, miten saksalainen autonvalmistaja on luopumassa merkittävästä määrästä robotteja tehtaansa liukuhihnoilla, koska ne eivät pärjää ihmiselle joustavuudessa. Robotit eivät ole hyviä sopeutumaan muutoksiin.

On myös ominaisuuksia, joissa koira, ihmisen paras ystävä, päihittää ylivoimaisesti sekä ihmisen että koneen. Koiran hajuaistia on kautta aikojen hyödynnetty monenlaisiin tarkoituksiin. Poliisikoirat, huumekoirat, homekoirat, pommikoirat, tryffelikoirat ja syöpäkoirat ovat esimerkkejä hajukoirien moninaisista käyttötarkoituksista. Lahjakkainkin karvakuono tarvitsee kuitenkin parikseen taitavan kouluttajan ja ohjaajan, ihmisen.

Sisu ja Muru - Turku Energian tarkkanenäisimmät

Meillä Turku Energiassa on nyt keväällä valmistumassa kaksi uutta oppisopimuskoulutettavaa: barbet eli ranskalainen vesikoira Sisu (Tulimaan Miracle Star) ja espanjanvesikoira Muru (Tulimaan Faith Overcomes). Hajukoirakoulutus on edennyt loppusuoralle ja pian nämä reippaat nuorukaiset pääsevät tositoimiin, kaukolämmön putkivuotoja paikallistamaan. Koirien ohjaajat ovat viikoittain vierailleet täällä Linnankadulla täyttämässä pullojaan vihreällä kaukolämpövedellä. Vajaan vuoden kestävä hajukoulutus on järjestetty Ulvilassa, Länsirannikon Koulutus Oy WinNovassa. Sisu ja Muru valikoituivat kuuden sopivimman koulutettavan joukkoon noin kolmestakymmenestä hakijasta. Toki myöskin Sisu ja Muru ovat käyneet tutustumassa Turku Energiaan. Nykynuorten fiksu ja filmaattinen käytös on yllättänyt positiivisesti tälläkin kertaa. Pullakahvien sijaan vierailulla oli tarjolla kuivattua kanaa. Sisu ja Muru ovat esittäytyneet jo Turku Energian asiakkaillekin Uimahallipäivänä helmikuussa.

Sisun ja Murun vierailun jälkeen olin harmissani ainoastaan siitä, ettei heitä juurikaan tule näkymään toimistollamme, vaan tärkeä työ tehdään kentällä. Tutkimusten mukaan toimistokoirilla on positiivinen vaikutus työyhteisössä; ne vähentävät stressiä ja saavat ihmiset hyvälle tuulelle. Koiraihmisenä olen omakohtaisesti todennut, miten jo muutaman minuutin rapsuttelutuokio karvakorvan kanssa rauhoittaa ja antaa hyvää energiaa. Ehkäpä tulevaisuuden henkilöstösuunnitelmastamme löytyykin toimistokoira.

Tässä vaiheessa täytyy todeta, ettei minulla(kaan) ole vastausta otsikossa esittämääni kysymykseen. Eikä edes villiä arvausta. Mutta toiveeni voin esittää. Se on inhimillinen työelämä. Työelämä, jossa jatkossakin arvostetaan inhimillisiä ominaisuuksia, kuten empatiaa, tunneälyä ja vuorovaikutustaitoja. Toivotan uudet vahvistuksemme, Sisun ja Murun lämpimästi tervetulleiksi Turku Energian joukkoihin!

Riina Itkonen

Kirjoittaja toimii HR-asiantuntijana Turku Energiassa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: