02.09.2016 | Teksti Harri Salminen

Käyttöpäällikön toipilaspäivä – valtakunnassa 200 000 taloutta sähköttä

Heräilen lauantaiaamuun hieman tokkuraisena. Tämä tunne ei johdu perjantai-illan viihteestä, vaan siitä että neljän päivän kuumeilu on yön aikana kääntynyt laskuun. Eilen saatu lääkitys tuntuu tehoavan. Koira vaatii aamuhuomionsa, käydään pihalla. Aurinkoinen aamu ja tuulee melko reippaasti. Koiran korvien asento kertoo, että tämä ei ole siitä mukavaa.

Sääennusteiden mukaan tuulta olikin luvassa. Ilmatieteenlaitoksen LUOVA -tiedotteita on Turku energian sähköverkkojen käyttökeskuksessa luettu ja seurattu ennusteiden kehittymisen osalta tarkkaan torstaista alkaen. Perjantaina käyttökeskuksestamme seurattiin myös uuden valvomoiden välisen tilannekuvajärjestelmän, KRIVAT:n, kautta pidettävää Ilmatieteenlaitoksen reaaliaikaista ”sääennustebriiffausta”. Minulta ne jäivät väliin tämän sairastelun vuoksi. Onneksi on huippuhyvä työporukka, joka hoitaa asiat. Jukka (käytön ryhmäpäällikkömme) viestitti eilen, että tilanne on hallussa ja varallaoloa on lisätty tuulivahinkojen varalle.

Siirrymme koiran kanssa sisätiloihin aamutoimiin. Seuraavaksi vuorossa on aamukahvia ja nettilehden lukemista, koiran aamuisia makupaloja unohtamatta. Jos verkkoomme tulisi vikoja, meillä on käyttökeskuksessa työvuorossa olevan käyttömestarin lisäksi useita henkilöitä saatavissa vikojen selvittelyyn ja korjaamiseen. Asentajapäivystäjien lisäksi viikonloppuisin on aina myös yksi sähköverkkojen asiantuntija varallaolossa, nopeasti valmiina osallistumaan ongelmien selvittelyyn. Koko seitsemän hengen varallaoloryhmä on motivoitunutta osallistumaan jos tarve vaatii, vaikkei oma varallaolovuoro olisikaan kyseessä. Ja kaveria autetaan neuvoilla myös puhelimitse. Asiakaspalveluhenkilöitäkin voidaan tarvittaessa kutsua vikapuheluihin vastaamaan. Viestintäpäällikkö saadaan hoitamaan tiedotusta. Käyttöpäällikkö voi sairastella rauhassa.

Tekstari Jukalta klo 10:45: Isosaaressa tuulitarkkailua ☺. Tuuli yltynyt aamun aikana. Hetkittäin on kovinkin kovia puuskia. Naapuriverkossa näyttää jo olevan vikoja lounais-suomen alueella. Toivotaan, että vältymme häiriöiltä.

Lehden luku jää ja siirryn katsomaan häiriötilannetta Energiateollisuuden nettisivulta www.sähkokatkokartta.fi. Sähköttömiä asiakkaita on noin 15 000 Pohjanmaalla ja länsirannikolla. Seinäjoen suunnalla on melko paljon ongelmia, mutta sähköjä saadaan palautettua nopeasti osalle asiakkaista. Huomio kiinnittyy Oulun suuntaan. Piensähköttömiä talouksia on jo 50 000.

Tekstari Jukalle klo 11:54: Nyt on puolen tunnin aikana häiriöt maassa lisääntyneet. Kiimingissä syöksyvirtaus. Lounais -alueen tuulet on vielä oranssi –alueella.

Jukka vastaa: Lounaisen alueen tilanne seuraavan 8 h aikana ehkä pahimmillaan, sitten pitäisi alkaa tyyntymään tuulien ☺ Hui, tuo syöksyvirtaus on paha.

Katkokartan seuranta jatkuu pienten sisäaskareiden lomassa. Välillä pitää käydä lepäilemässäkin, mikä toipilaalle on sallittua. Vierailen parinkymmenen verkkoyhtiön nettisivulla. Häiriötiedottamiseen on panostettu mielestäni yleisesti ottaen hyvin. Iltapäivällä lähestytään 100 000 sähkötöntä taloutta. Turku Energia Sähköverkkojen verkolta ei ole kuulunut häiriöilmoituksia, hyvä niin.

Tekstari Jukalta klo 17:10: Oho! Lähes 180 000 sähkötöntä taloutta Suomessa. Elokuulle varmaan ennätys kautta aikojen.

Vastaan Jukalle: Ok. Tuo kokonaismäärä on vielä kasvussa ja laajalla alueella.

Jukalta tulee viesti takaisin: Meillä terassilla anoppikin käy kurkkimassa tabletin näytöltä sähköttömien asiakkaiden määrää… vähän niin kuin kaikkia kiinnostava asia.

Kysyn Jukalta: Perheen yhteinen harrastus ☺ Jokohan urakointimme asentajia on kutsuttu naapurin verkkoalueille apuun?

Jukalta tulee vielä viesti: Just mietin samaa. Onneksi varattiin lisävoimia huomiseen puoleen päivään saakka meille, jos kuitenkin tulee tarvetta.

Päivä kääntyy iltaan. Meidän verkko säästyi häiriöiltä. Rauli-myrsky kohteli meitä maltillisesti. Myös TV-uutisista kuulee, että muualla tilanne ei ole näin valoisa. Yli 200 000 taloutta oli pahimmillaan ilman sähköä.

Vaikka tällä kerralla myrsky ei koetellut meidän verkkoa kaikella voimallaan, antoivat Rauli-myrskyn tapahtumat taas muistutuksen sääilmiöiden voimasta. Seuraavassa myrskyssä kovat tuulet voivat osua meidänkin verkkoon. Myrskyjen lähestyessä on oltava hereillä ja tarpeen mukaan nostettava valmiutta. Verkon säävarmuuden parantamista jatkamme määrätietoisella ilmajohtojen vierimetsänhoidolla, verkostoautomaation lisäämisellä ja verkon maakaapeloinnilla aina, kun se on vähänkin järkevästi toteutettavissa.

Harri Salminen

Kirjoittaja toimii Turku Energia Sähköverkot Oy:ssä käyttöpäällikkönä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: