28.02.2017 | Teksti Katri Kronström

Katse tulevaisuuteen - omat tai vuokratut aurinkopaneelit?

Minulta on usein kysytty miksi joku on valmis investoimaan omaan energiantuotantoon rakentamalla esimerkiksi omalle katolleen pientuotantolaitoksen aurinkopaneeleista. Valtaosa kysymyksen esittäjistä on sitä mieltä, että investointi ei voi olla millään muotoa kannattava. Pientuotannon laitteiston takaisinmaksuaika vaihtelee nykyisellään paljon, riippuen siitä pystyykö itse käyttämään kaiken tuotetun sähkön ja kuinka paljon kohteessa tulee asennuskustannuksia.

Takaisinmaksuaika on useita vuosia, vaikka aurinkopaneelien hinnat ovat puolittuneet kymmenessä vuodessa. Paneelien hinnat eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä laskussa. Vuoden 2016 aikana niiden suuri tuotantomäärä aiheutti raaka-aineena käytettävän piin hinnan kallistumisen. Raaka-aineen saatavuuden hankaloituessa aurinkopaneelien hyötysuhde tulee kasvamaan nopeammin, ennakoi Motiva. (www.motiva.fi)

Investointi aurinkopaneeleihin tehdäänkin ennen kaikkea tulevaisuutta silmällä pitäen. Taustalla piilee halu vaikuttaa energiatuotannon puhtauteen ja oman energian kulutuksen jättämän hiilijalanjäljen pienentämiseen. Toistaiseksi aurinkoenergia on vähäpäästöisin energianmuoto ja kaikkea ei voi aina laskeakaan euroissa. Tänä päivänä eurot eivät pankkitililläkään tuota, joten sijoituksen voi hyvin tehdä myös tulevaisuuteen.

Nykyisten paneelin käyttöikä on arviolta noin 30 vuotta. Sinä aikana maailma ehtii muuttua monta kertaa ja energian hintakin vaihtuu nykytasosta, mikä vaikuttaa investoinnin kannattavuuteen. Aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita. Invertteri eli aurinkosähkövaihtosuuntaaja vaatii uusimisen vähintään kerran sinä aikana. Se on aurinkovoimalan aivot, keuhkot ja sydän - kaikki voimalan tuottama teho kulkee sen läpi. Aurinkosähköinvertteri muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi.

Aurinkovoimalan kustannukset voi pientaloissa arvioida seuraavasti: aurinkopaneelit ovat kokonaisinvestoinnista noin 50 %, invertteri ja muut sähkölaitteet muodostavat noin 25 % järjestelmän kokonaishinnasta. Loput 25 % muodostuu aurinkosähköjärjestelmän työkustannuksista (suunnittelu, asennus ja asennustarvikkeet). Motivan arvion mukaan asennuksen osuus vanhoissa kohteissa voi olla jopa 20 % koko investoinnin suuruudesta. Uusissa pientaloissa tältä kustannukselta voidaan välttyä lähes kokonaan, kun suunnitelmat on tehty alun alkaenkin aurinkopaneelijärjestelmä huomioiden.

Kuluttajat eivät saa aurinkovoimalajärjestelmien hankintaan tukea, pientalojen remontoijat saavat asennuksesta kuitenkin kotitalousvähennystä. Kotitalouksille hintaan tulee aina myös arvonlisävero 24 %. Keskiverto pientalon järjestelmä kustantaa eri laskelmien mukaan 5 000–6 000 euroa (sis. ALV 24 %). Tällaisella järjestelmällä voidaan tuottaa vuodessa noin 1 400-2 000 kWh sähköä, Motivan mukaan.

Saatavan sähkön määrä riippuu muun muassa paneelien suuntauksesta, kallistuksesta ja varjostuksista. Tästä syystä onkin erittäin suositeltavaa pyytää luotettavan tahon asiantuntija arvioimaan oman talon katon sopivuus järjestelmän asentamiseen ja aurinkotuotantoon ennen aurinkopaneelien hankkimista. Voimala kannattaa myös mitoittaa omaan käyttöön soveltuvaksi. Paras hyöty syntyy, kun tuotetun energian saa hyödynnettyä kokonaan oman talouden kulutukseen. Näin säästää sähkönhankinnan kulut sekä siirtomaksut ja verot. Investointi omiin aurinkopaneeleihin tehdään siis toistaiseksi vielä lähinnä ympäristösyistä, ansaitsemaan ei pientuotannolla pääse ainakaan vielä.

Mikäli investointi aurinkopaneeleihin tuntuu turhan kalliilta, tai se ei ole asumismuodosta riippuen mahdollista, voi vaihtoehtoisesti vuokrata oman nimikkopaneelin. Näitä on tarjolla jo usealla energiayhtiöllä ja menekki on ollut hyvä. Alkuhuuman jälkeen vuokraustahti on hidastunut, mutta edelleen kysyntä on vilkasta ainakin Turun seudulla. Vaikka aurinkoenergian tuotantomäärä jää hyvin minimaaliseksi talvikuukausina, tuo kesäaika tähän selkeän muutoksen. Suomen pitkät ja valoisat kesät soveltuvat aurinkoenergiantuotantoon erinomaisesti, hyötysuhde hieman viileämmissä ilmastossa on vielä kuumaa parempi. Talviaikana ei vuokrattavien paneelien tuottama hyvityksen määrä päätä huimaa, mutta silloin voi lohduttautua ajatuksella, ettei investointi myöskään ole ollut monien tuhansien arvoinen. Paneeli onkin monelle investointi puhtaamman tulevaisuuden puolesta kohti hiilineutraalia energiantuotantoa. Itse haluan tukea tätä kehitystä, ja olen tietysti aurinkopaneelien iloinen vuokraaja. Kokeile sinäkin? Nyt niitä on taas vuokrattavana Turku Energian kautta.

Lue lisää tästä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: