29.09.2016 | Teksti Tomi Toivonen

Kalustoa laidasta laitaan

Oletko koskaan pohtinut millaista kalustoa vaaditaan Turun kokoisen kaupungin ja sen seutukuntien energiaverkoston rakentamiseen, huoltamiseen ja ylläpitämiseen?

Erilaiset verkkoihin kohdistuvat käyttötoimenpiteet sekä korjaus- ja kunnossapitotyöt vaativat hyvinkin erilaisen kaluston. Yhteensä Turku Energialla on käytössään noin 80 auton kanta, joiden ominaisuudet ja käyttötarpeet vaihtelevat paljon.

Työkohde saattaa olla vilkkaan liikenteen keskellä lähes kymmenen metrin korkeudessa, vaikeakulkuisessa tiettömässä maastossa tai jopa tunnelissa kaupungin alla. Kyseessä saattaa olla kaukolämpökaivon tyhjennyspumppaus, liikennevaloportaalin opasteen vaihto tai keskijänniteverkon erottimen vaihto. Jokainen näistä vaatii tähän työhön soveltuvan ajoneuvon. Nostokoriauton pitää pystyä yhden kaistan levyisellä työalueella nousemaan portaaliin turvallisesti vaarantamatta työntekijää tai liikennettä. Kaivon tyhjennyksessä auton pitää laskea raskas pumppu nostimella kaivoon usein jopa keskellä katua. Sähköverkon erottimen vaihto voi tulla eteen yöllä keskellä peltoa tai metsää. Tähän työhön taas tarvitaan maastokelpoinen nelivetoinen kuorma-auto henkilökorinostimella varustettuna.

Koko kalustomme joukossa on mukana niin vaikeissa olosuhteissa ajettavia nelivetoisia ajoneuvoja kuin hybridi- ja sähköautoja. Uusin korityöskentelyyn varusteltu automme on varustettu kokonaan sähköisellä henkilönostimella, jonka akkupaketti ladataan aina öisin ja sen kapasiteetti riittää hyvin koko päivän nostoihin. Normaalia työryhmäautoa varustellaan usein usean kymmenentuhannen euron työkaluilla ja lisälaitteilla. Ympäristötavoitteidemme mukaisesti huomioimme aina uusia autoja hankkiessamme lainsäädännön autoille asettamat päästörajat.

Tavoitteenamme on nolla tapaturmaa. Olemmekin kiinnittäneet erityistä huomiota henkilöstömme työturvallisuuteen myös autojemme varustuksen osalta esimerkiksi lisäämällä huomiovaloja autoihimme. Uudet LED-tekniikalla toteutetut huomiovalot ovat pitkäikäisiä ja tehokkaita.

Moni teistä turkulaisista on tottunut bongaamaan nämä meidän automme oransseina. Se on ollut päävärimme jo pitkään, myös autoissa. Vuosi sitten Turku Energian brändin kirkastamisen yhteydessä tartuimme mahdollisuuteen hyödyntää näiden ympäri kaupunkia liikkuvien autojemme pinta-alaa toiminnastamme viestimiseen. Voit bongata autojemme teippauksista sinullekin tuttuja paikkoja, joilla on yhteys toimintaamme. Ja tietysti meitä turkuenergialaisia.

Koko autokannan osalta ei uuteen ilmeeseen siirtyminen ole kuitenkaan edessä. Keskimäärin autoillamme ajetaan noin 10 000 kilometriä vuodessa kohtalaisen hyvissä olosuhteissa, mikä osaltaan lisää autojen käyttöikää. Pääsääntöisesti autojen käyttöikä on yli 10 vuotta ja vanhimmat päivittäin työkäytössä olevat ajoneuvot ovat jo palvelleet yli 20 vuotta. Uuden visuaalisuuden saavat pintaansa ne autot, jotka ovat liikenteessä vielä pitkään. Vanhimmat saavat kunnian ajella oransseina uransa loppuun saakka.

Vuoden loppuun mennessä liikenteessä on lähes 50 uutta pintaa saanutta Turku Energian ajoneuvoa. Näiden löytyminen saattaa onnistua helpommin kuin harvinaisen Pokemonin pyydystäminen Aurajoen rannasta, sillä ne kerääntyvät päivän päätteeksi Linnankadun ja Amiraalistonkadun väliseen kortteliin.

Oletko sinä jo bongannut liikenteestä uudella ilmeellä päivitetyt ajoneuvomme?

Tomi Toivonen

Kirjoittaja toimii Urakointipalvelut-yksikön johtajana Turku Energiassa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: