23.01.2018 | Teksti Päivi Rae

Energianeuvontapalvelumme ovat sinua varten

Useimmiten sähkölasku tulee vain maksettua, ilman sen kummempaa ajatusta omista kulutustottumuksista. Jos asiaan kiinnittää huomiota, tuntuu vertailu hankalalta. Mihin vertaisin – naapurien, kavereiden vai omiin aikaisempiin laskuihin? Vai miten edes selvitän oman kulutukseni?

Oman kulutuksen tasosi näet EnergiaOnline-palvelustamme

Asiakkaanamme pääset katsomaan eilisen ja sitä aikaisemmat kulutuksesi jopa tunnin, vuorokauden, kuukauden ja vuoden tarkkuudella sekä vertailla eri vuosien kulutuksia keskenään. EnergiaOnline-palvelustamme voit tutkia miten lomamatkan aikana kulutus on muuttunut, tai mitä vaikutusta sillä on, jos elokuvaa ei voi jättää kesken ja saunaan ehditään vasta tuntien jälkeen. Palveluun voit myös laittaa muistiinpanoja. Voit merkitä uuden kodinkoneen hankinnan ja tutkia jälkeenpäin oliko sillä vaikutusta.

Vertailukulutus SähköTohtorilla

Harmitus voi olla suuri, jos naapurilla on paljon pienemmät laskut kuin itsellä. Naapurilla pesukoneet käyvät jatkuvasti ja itse vain hiukan pelailee ja katsoo telkkua. Silloin SähköTohtori rientää apuun. Mitä tarkemmin laitat omat lämmitys-, viihdelaite- ynnä muut tietosi sivuiltamme löytyvään ohjelmaan, sitä tarkemmin saamasi vastaus on juuri sinun vertailukulutuksesi. Jos oma kulutuksesi on suurempi kuin SähköTohtorin vertailuarvo, voit miettiä, jäikö jokin asia huomioimatta.

Asiakaspalvelumme auttaa

Jääkaapin tai viihdelaitteiden kulutus voi joskus mietityttää. Käykö se jääkaappi koko ajan nostaen sähkölaskuani, vai kuvittelenko vain? Älä arvaile, vaan käy lainaamassa sähkönkulutusmittari. Sen avulla voit mitata kaikki ne laitteet, jotka on kytketty pistorasiaan. Löydät mittarin joko asiakaspalvelustamme tai Turun kaupungin kirjastoista. Asiakaspalvelussamme on lainattavana myös pintalämpö- ja vedenvirtausmittareita. Lämpömittarilla voit tutkia esimerkiksi kylmään aikaan ulkoseinän lämpötiloja ja vedenvirtausmittarilla pystyt näkemään, valuuko lämmintä vettä liikaa viemäriin liian suuren veden virtausnopeuden takia.

Voit tulla keskustelemaan energianeuvojamme (eli allekirjoittaneen) kanssa mittaustuloksistasi tai Sähkötohtorin tuloksista ilman etukäteisvarausta keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13.00–15.00. Jos asiasi on pidempi tai haluat tulla jonakin muuna aikana, varaathan ajan etukäteen verkkosivuillamme olevan lomakkeen kautta. 

Voit tilata samaisella lomakkeella myös maksullisen energianeuvojan kotikäynnin. Mieti etukäteen ne asiat, joihin haluaisit selvyyttä ja kerro ne etukäteen käyntiajan sopimisen yhteydessä. Siten saamme yhdessä parhaan tuloksen kotikäynnistä. Sinähän olet kotisi paras asiantuntija!

Niin – ja kannattaako niitä laskuja vertailla keskenään?

No ei ainakaan kavereiden kesken! Sähkön ja sähkönsiirron hinnat voivat vaihdella paljonkin, riippuen siitä mistä ostaa sähkönsä ja millä alueella asuu. Voit itse maksaa laskusi kahden kuukauden välein ja kaverisi maksaa kerran kuussa. Vaikka vertailisit omiin laskuihisi, paras tapa on vertailla kilowattitunteja (kWh) eikä euroja, koska kilowattitunti on aina sama vuodesta toiseen.

Päivi Rae

Kirjoittaja toimii teknisenä energianeuvojana Turku Energiassa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: