28.11.2016 | Teksti Ville Pentti

50 prosenttia uusiutuvaa vuonna 2020 - Olemme askeleen edellä hallituksen energia- ja ilmastostrategiaa

Suomen hallitus julkisti 24.11.2016 kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030. Tiedotteen mukaan "Linjausten mukaan toimittaessa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020 luvulla".

Strategia sisältää luonnollisesti tukun toimenpiteitä, joilla tämä ja muutamat muut päätavoitteet saavutetaan.

Meille Turku Energiassa nuo päätavoitteen luvut 2020 ja 50 tuntuvat kovin tutuilta. Turku Energia asetti jo vuonna 2009 tavoitteekseen, että vuoteen 2020 mennessä 50 prosenttia asiakkaille myymästämme energiasta on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Kyseisestä tavoitteesta ja sen eteen tehdyistä toimenpiteistä Turku Energia palkittiinkin vuonna 2015 Vuoden ilmastoteko -tunnustuksella. Ilmastoteon perusteluissa mainittiin kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon kehittäminen Skanssin alueelle, Luolavuoren pellettikäyttöisen lämpölaitoksen rakentaminen sekä osallistuminen Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n monipolttoainevoimalaitos-hankkeeseen. Hankkeista Luolavuoren lämpölaitos on käytössä ja korvaa merkittävän määrän öljyn käyttöä kaukolämmön tuotannossa, Skanssin suunnitelmat etenevät ja monipolttoainevoimalaitos rakentuu Naantaliin aikataulussaan ja aloittaa uusiutuvan kaukolämmön ja sähkön tuotannon syksyllä 2017. Olemmekin hyvässä tahdissa menossa kohti tavoitteen toteutumista.

Onnittelemme siis hallitusta tämän osalta hyvästä tavoitevalinnasta. Mitä Turussa edellä, sitä valtakunnassa perässä. Toki tarkkaan ottaen kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoite on 50 prosenttia uusiutuvaa energiaa 2020-luvulla. Me etenemme samaan tavoitteeseen jo vuoteen 2020 mennessä, eli useita vuosia valtakunnallisia tavoitteita nopeammin.

Edellä mainittujen Vuoden Ilmastoteko -tunnustuksessakin huomioitujen hankkeiden lisäksi olemme kehittäneet uusiutuvan energian tuotantoa ja ilmaston huomioimista useilla eri tavoilla. Suomen Hyötytuulen kautta omistamme tuulipuistoja Porissa ja Raahessa ja olemme mukana rakentamassa maailman ensimmäistä jääolosuhteisiin rakennettavaa merituulipuistoa Porin Tahkoluodossa. Vesivoimaa asiakkaamme saavat puolestaan Kokemäen- ja Kymijoissa sijaitsevista vesivoimalaitoksista sekä norjalaisesta Svartisenin vesivoimalaitoksesta. Aurinkosähköä asiakkaidemme on mahdollista valita vuokraamalla oma aurinkopaneeli, tai useampikin, Kupittaan Aurinkovoimalastamme. Kakolan alla sijaitsevat kaksi lämpöpumppua puolestaan tuottavat jäteveden lämmön talteen ottaen lähes kaiken Turun kaukojäähdytyksen ja merkittävän määrän kaukolämpöä. Kaukolämmön osalta tulemmekin saavuttamaan 2020 mennessä 50 prosenttia uusiutuvaa energiaa tavoitteen etuajassa ja tavoitteen ylittäen. Myös uusia uusiutuvan energian tuotannon hankkeita on jatkuvassa tarkastelussa ja uusia julkistuksia on tulossa.

Ilmaston suojeleminen on asia, jonka otamme Turku Energiassa vakavasti ja jonka eteen teemme jatkuvia ponnistuksia. Nykyaikainen yhteiskunta ei tule toimeen ilman energiankäyttöä ja -tuotantoa, joten uusiutuvan energiantuotannon lisääminen on erittäin tärkeä osa ilmaston suojelemista. Tämän vuoksi olemme ottaneet itsellemme Suomen suurten kaupunkien kärkijoukkoon kuuluvan tavoitteen, 50 prosenttia uusiutuvaa energiaa vuoteen 2020 mennessä. On hieno nähdä, että tietämme seurataan ja tavoitteitamme otetaan myös valtakunnan tasolle!

Ville Pentti

Turku Energian Sähkönmyynti-yksikön johtaja

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: