28.08.2017 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Dreamstime

Valoa pimeyteen

Syksyn pimetessä valojen käyttö lisääntyy niin sisällä kuin ulkona. Valitsemalla energiatehokkaan lampun säästät niin ympäristöä kuin kukkaroa.

Tiesitkö, että valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkäytöstä oli vuonna 2006 vielä 14 prosenttia, ja nykyisten energiansäästö- ja led-lamppujen myötä luku on laskenut 8 prosenttiin?

Lämpöinen hehku ei hyödytä pihalla
Ulkovaloihin kannattaa valita led-lamput, sillä ne toimivat vieläkin energiatehokkaammin viileässä. Varmista kuitenkin, että valaisin on riittävän tiivis. Hämäräkytkimen ja/tai liiketunnistimen käyttö vähentää edelleen sähkönkulutustasi.

Muista!
Suosi patterikäyttöisten valosarjojen sijaan sähkövirtaan kytkettäviä valoja. Monissa ulkovalosarjoissa on nykyisin muuntaja, joka muuttaa pistorasiasta tulevan verkkojännitteen turvalliseksi pienoisjännitteeksi ja vähentää siten sähköiskujen vaaraa. Varmista kuitenkin, että muuntajan voi sijoittaa ulos.

Sisusta valolla
Luo valolla tunnelmia sijoittamalla huoneisiin useita valaisimia. Kirkas työvalo viestii tehokkuudesta ja sopii esimerkiksi keittiöön ja työpisteelle. Pehmeä valo vaikkapa olohuoneessa auttaa rentoutumaan. Valolla voi myös ohjata katseen suuntaa: korostaa kodin yksityiskohtia tai suunnata katsetta.

Luota lediin
Led-lamput ovat energiatehokkaimpia ja siten myös ympäristöystävällisimpiä. Ne sopivat sekä sisä- että ulkovalaisimiin ja ne antavat heti täyden valotehon. Ledit kuuluvat energiatehokkaimpaan A–A++- lamppuluokkaan ja niiden käyttöikä voi olla jopa 25 vuotta.

Mieti värisävy
Hehkulampun tuottama värisävy on lämmin valkoinen 2 700–3 000 kelvin-arvo (K). Se sopii esimerkiksi olohuoneeseen ja tunnelmaa luomaan. Kirkas valkoinen 4000 K taas sopii hyvin työskentelyvaloksi. Mitä suurempi kelvinarvo on, sitä sinisempi ja kylmempi valo on. Päivänvalo on 6 500 K.

Säästä energiaa: sammuta turhat valot
Älä pidä valoja päällä turhaan vaan sammuta ne aina kun lähdet huoneesta. Valitse lamppu, joka kestää hyvin useita sytytyskertoja. Sytytyskertojen määrän ja käyttötuntien olisi hyvä olla yhtä suuret. Varsinkin eteiseen kannattaa valita lamppu, jonka pakkauksessa mainitut sytytyskerrat ovat kaksi kertaa niin suuret kuin luvatut käyttötunnit.

Kierrätä vanhat lamput
Energiansäästö- ja led-lamput sisältävät elektroniikkaa ja metalleja. Nämä lamput palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromueli SER-keräyspisteisiin, jotta arvokkaat materiaalit saadaan uudestaan käyttöön. Suurissa lamppuja myyvissä päivittäistavarakaupoissa on keräyspiste, johon voit palauttaa 25 cm pitkän tai pienemmän lampun. Energiansäästöja loisteputkilamput sisältävät pienen määrän elohopeaa, joten yritäthän pitää ne ehjinä. Pidemmät loisteputkilamput voit palauttaa kauppaan, jos ostat sieltä uuden samanlaisen lampun. Pitkät loisteputket ja muutkin SER-lamput voit Turussa viedä maksutta Ekotorille tai Topinojan kaatopaikalle. Vanhat hehkuja halogeenilamput kuuluvat sen sijaan sekajätteeseen.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: