29.08.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Sisu ja Muru haistavat vuodot

Turku Energia on palkannut tiimiinsä kaksi kaukolämpökoiraa. Sisu ja Muru ovat treenanneet maastossa koko kesän ajan.

Espanjanvesikoira Muru syöksähtää ulos autosta ja lähtee heti kuono maata viistäen etsimään vuotokohtaa. Hetken päästä se istahtaa tomerasti samaan kohtaan, johon on vähän aiemmin kaadettu noin desin verran lämmintä kaukolämpövettä. Palkinnoksi uuttera etsijä saa riepoteltavakseen oman pehmolelunsa.

Sekä Muru että sen kaveri ranskanvesikoira Sisu ovat Turku Energian uusia kaukolämpökoiria. Koko viime talven Muru ja sen omistaja Sini Okko sekä Sisu ja sen omistaja Hanna Rantala opiskelivat WinNovan hajukoirakoulutuksessa.

Koulutuksessa koirat harjoittelivat hajun tunnistamista laboratorio-olosuhteissa. Pikkuhiljaa laboratoriosta siirryttiin maastoon ja harjoitusten vaikeustasoa nostettiin.

– Koko kesän ajan olemme treenanneet lähes päivittäin, sillä toisto on tässä työssä kaiken a ja o. Valmiilla työkoiralla on tuhansittain toistoja takana. Ensin piilotimme kaukolämpövettä omalle pihamaalle, sitten siirryimme maastoon ja kaupunkiolosuhteisiin harjoittelemaan. Kaupungissa olemme treenanneet iltaisin, kun liikenne on rauhallisempaa. Koiramme ovat vielä sen verran tottumattomia, että häiriintyvät autoista ja muusta liikenteestä, naiset kertovat.

– Käymme läpi kaukolämpöputkiverkostoa varsinkin alueilla, jotka ovat vaikeakulkuisia. Sisulla ja Murulla on vielä paljon opittavaa, mutta ne ovat innokkaita työntekijöitä, naiset kertovat.

Koiran hajuaisti on ylivertainen ihmisen hajuaistiin verrattuna. Koira on nopea, edullinen ja puolueeton hajutunnistuksessa.

Kaukolämpöveden vuotaminen maastoon aiheuttaa monenlaista harmia Turku Energialle. Se on ensinnäkin iso kustannustekijä ja toisaalta huonontaa kaukolämmön toimitusvarmuutta.

Kaukolämpövesi on värjätty vihreäksi, jotta se erottuisi muista vesistä.

– On todennäköistä, että koirat haistavat väriaineen, mutta tietenkään emme voi mennä takuuseen siitä, mikä hajuyhdistelmä herkistää ne.

Sisu ja Muru ovat olleet jo pari kertaa tositoimissa. Turku Energia kutsui koirakot apuun, kun Orikedolla havaittiin epäilty kaukolämpövuoto. Koirat kävivät paikalla varmistamassa asian.

– Koirien koulutus on vielä kesken ja töihin pääsemme tässä syksyn aikana. Pääasia, että Sisu ja Muru rakastavat vuotojen etsimistä. Kun ne saavat valjaat päälle, ne lähtevät innoissaan töihin. Hajukoirien kouluttaminen on vaativaa ja pitkäjännitteistä työtä, joka vaatii paljon osaamista ja aikaa, naiset kertovat.

Juttutuokion jälkeen on Sisun vuoro haistaa höyrystyvä kaukolämpövesi tuuletusputken päästä. Yhtä touhukkaana kuin Muru hetkeä aiemmin se hypähtää alas auton takakontista ja lähtee nuuskimaan. Eikä aikaakaan, kun se istahtaa topakasti tuuletusiputken luo ja tökkää sitä kuonollaan. Vuoto on löytynyt!

Sinua saattavat kiinnostaa myös: