Suomen Hyötytuuli otti käyttöön kaksi uutta tuulivoimalaa Porin Kirrinsannassa kesällä 2015.
26.08.2015 | Teksti Maija Rauha | Kuvat Suomen Hyötytuuli

Sähköä tuulesta temmaten

Tuulivoimalan pyörivät siivet ovat tuttu osa eurooppalaista maisemaa etenkin Tanskassa ja Saksassa. Ne jauhavat puhdasta energiaa ilman polttoainetta, päästöjä ja jätettä nyt entistä useammin myös Suomessa.

Yksi nykyaikainen tuuliturbiini jauhaa sähköä noin 3 500 tavallisen kerrostaloasunnon tarpeisiin – paikallisesti, ilman polttoainetta, päästöjä ja jätettä. Jokainen tuulesta temmattu kilowattitunti korvaa muuta, saastuttavaa energiantuotantoa. Silti Suomen energiantuotannosta vain 1,3 prosenttia on tuulisähköä.

– Tuulivoiman tuotanto on tosiaan Suomessa melko vähäistä muihin Euroopan maihin ja etenkin Tanskaan ja Saksaan verrattuna. Viime vuonna Tanska tuotti jo 40 prosenttia energiastaan tuulivoimaloissa, kertoo hankekehityspäällikkö Miia Wallén tuulienergiaa tuottavasta Suomen Hyötytuuli Oy:stä.

Tuulivoiman rakentaminen on myötätuulessa koko Euroopassa, ja Suomessakin sillä on takanaan valtion tuki. Suomi otti vuonna 2011 tavoitteeksi tuulivoiman tuotantokapasiteetin nostamisen 2 500 megawattiin vuoteen 2020 mennessä. Linjauksen taustalla olivat EU:n uusiutuvan energian tuottamiseen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvät tavoitteet, joihin Suomi sitoutui. Tavoitteeseen pääsyn varmistamiseksi tuulivoimalle säädettiin syöttötariffituki. Uusi hallitus uhkasi kuitenkin kesäkuussa leikata tukea, mikä on aiheuttanut epävarmuutta alalle.

– Kapasiteettitavoitteeseen päästään silti edelleen, ja suunnitteilla on niin useita tuulivoimalahankkeita, että helposti päästäisiin ylikin. 2 500 megawattia on kuitenkin melko maltillinen luku, jos sitä verrataan muihin energiantuotantomuotoihin. Alan toimijat toivovat, ettei myönteinen kehitys pääty tähän, Wallén toteaa.

Mahtuisi enemmänkin 

Suomessa oli viime vuoden lopussa 260 tuulivoimalaa, jotka tuottivat yli miljardi kWh sähköä. Tärkeimpiä tuulivoiman tuottajia olivat muiden muassa S-ryhmän ja ST1:n omistama TuuliWatti, sijoitusyhtiö Taaleritehdas sekä kuntien omistamat Suomen Hyötytuuli ja EPV Tuulivoima. Tuulivoiman parissa työskentelee noin 5 000 suomalaista.

Tuulivoiman tuotanto-olosuhteet ovat Wallénin mukaan Suomessa hyvät. Tuulta riittää, vaikka maa ei olekaan yhtä tasaista kuin Tanskassa. Meillä on myös tilaa tuulipuistoille. Tuulivoiman rakentamista säädellään kaavoituksella, eikä voimaloita merkitä kaavaan ilman perusteellista ympäristövaikutusten arviointia. Siihen sisältyy aina asukkaiden kuuleminen. Päätöksenteossa sovitetaan yhteen asukkaiden, kuntien, luonnon ja energiantuotannon tarpeet.

– Saksassa näkee tuulivoimaloita lähes joka maatilan kyljessä. Suomessa sellainen ei tule kysymykseen, mutta ei tarvitsekaan. Suomessa riittää tilaa kaikelle maankäytölle. Me Suomen Hyötytuulessa hyödynnämme myös merituulta Porin edustalla. Rannikoilla tuulee hyvin, mutta hankkeita on myös sisämaassa. Esimerkiksi Kainuussa on vireillä useita, Wallén kertoo.

Voimala on voimala 

Tuulivoimala näkyy ja kuuluu lähiympäristössään. Wallén toteaa, että melu ja muut haitat pystytään mallintamaan tarkasti ja voidaan ehkäistä hyvällä suunnittelulla. Hän muistuttaa, että tuulimylly on voimala, joka sisältää tekniikkaa, kuten muutkin voimalat ja laitteet.

– On normaalia, että voimaloiden osia vaihdetaan niiden tultua käyttöikänsä päähän, ja niin tehdään myös tuulivoimalan turbiineille ja muille osille. Turbiinin käyttöikä on noin 15–20 vuotta, ja tuulivoimalaa huolletaan aktiivisesti koko ajan, jotta varmistetaan sen turvallinen käyttö. Tuulivoimalan paikkaa voidaan hyödyntää pidempään esimerkiksi vaihtamalla turbiini uudempaan. Paikka voidaan myös tarvittaessa ennallistaa täysin, kun käyttöikä on ummessa. Olemme Porissa tehneet näin yhdelle tuulivoimapaikalle.

Eri valmistajien tuulivoimalat ovat erilaisia, ja mallejakin on monia. Esimerkiksi tuulivoimalan ääni riippuu enemmän valmistajasta kuin turbiinin tehosta. Tehokkaampi voimala ei välttämättä olekaan meluisampi. Turbiinin ohella äänekkyyteen vaikuttaa myös tuulen suunta.

Tuulivoimaloiden rakentamisen markkinoita hallitsevat tanskalaiset ja saksalaiset, mutta myös Suomesta löytyy paljon tuulivoiman rakentamisen osaamista. Muiden muassa NCC ja Eltel urakoivat tuulipuistojen rakennustöitä. Peikko Group on vahvasti mukana perustusten valmistuksessa, ja ABB toimittaa generaattoreita, muuntajia, sähköasemia ja niiden komponentteja.

Tuulivoiman tuottamisen tekniikka kehittyy edelleen ripeästi. Wallén uskoo, tuulivoiman tuotannon kilpailukyky paranee. Vaikka tuulivoiman tuotanto ei tällä hetkellä olisi kannattavaa ilman tukia, asetelma voi muuttua. ●

Lue lisää tuulivoimasta: tuulivoimatieto.fi, tuulivoimaopas.fi, tuulivoimayhdistys.fi

Turku energia myy merituulta 

Turku Energia ei tuota itse tuulivoimaa, vaan keskittyy energian ostamiseen ja myymiseen.

– Saamme tuulisähköä myytäväksi Suomen Hyötytuulelta, jonka osakas olemme 12,5 prosentin osuudella. Lisäksi ostamme tuulisähköä Kemiönsaaren Högsårassa sähköä tuottavalta Via Wind Oy:ltä ja Teuvalla tuulta tempovalta Pettumäen Mylly Oy:ltä, kertoo sähkönhankintapäällikkö Jari Hallivuori.

– Louna Tuuli -sähkösopimuksen tehneet asiakkaamme saavat osansa Porin, Raahen ja Högsåran merituulten energiasta. Valtaosa myymästämme tuulisähköstä menee kuitenkin yritysten ja teollisuuslaitosten käyttöön. Kaikki tuottajilta ostamamme vihreä energia on mennyt kaupaksi, kehaisee Jari.

Vihreästä energiasta ovat kiinnostuneita etenkin yritykset, joille vastuullisuus on tärkeä arvo. Kun kuluttaja tai yritys valitsee tuulisähkön, hän auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta. Monille yrityksille on hyötyä myös siitä, että ne voivat kertoa käyttävänsä paikallista, puhdasta energiaa.

– Haluamme antaa tuulivoimalle kasvot ja tuoda sitä lähemmäs käyttäjiä. Siksi ostamme mielellämme sähköä myös pieniltä tuulivoiman tuottajilta ja etsimme heidän sähkölleen käyttäjät.

Emme kenties pelasta maailmaa ostamalla ja myymällä vihreää energiaa, mutta tuntuu hyvältä tehdä oma osuutensa. Pienikin voi olla kaunista, Hallivuori toteaa.

Turku Energian myymästä sähköstä 2 prosenttia on tällä hetkellä tuulivoimalla tuotettua. ●

Sinua saattavat kiinnostaa myös: