26.05.2016 | Teksti Annika Kujanpää | Kuvat Dreamstime

Nauti kesästä viileästi

Kodin sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää kesällä eri tavalla huomiota kuin lämmityskautena. Huonelämpötilan noustessa kasvaa myös käyttöenergian kulutus. Tässä muutamia vinkkejä asumismukavuuden lisäämiseen helleaikana.

Saat juomiin väriä ja makua jääpaloilla

Voit tehdä helposti värikkäitä makujääpaloja laittamalla jääpalamuottiin veden sekaan esimerkiksi marjoja, hedelmämehua, mintunlehtiä tai kahvia.

Muunneltava jäähilejuoma

2 jääpalapussia tai jääpalamuottia
1-2 dl mehua tai virvoitusjuomaa
2,5 dl marjoja tai hedelmiä (ripaus sokeria)

Täytä jääpalapussit tai -muotit vedellä. Laita ne pakastimeen ja anna niiden jäätyä. Sekoita jäät ja muut ainesosat tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi. Kaada laseihin ja juo ennen kuin juomat sulavat tai säilytä siihen asti pakastimessa.

Uusi kylmälaitteet säännöllisesti

Yli 15 vuotta vanha kylmälaite voi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän energiaa uuteen verrattuna. Kun ostat uutta kylmälaitetta, tutustu huolella energiamerkin antamaan informaatioon. Tehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa. Jos et ole varma vanhan kylmälaitteesi kulutuksen suuruudesta, lainaa meiltä tai kirjastosta sähkönkulutusmittari.

Ennakoi viilennystarve juhlissa

Jos sinulla ei ole kuin yksi jääpalamuotti tai -pussi ja tarvitset paljon jääpaloja esimerkiksi juhliin, aloita jääpalojen teko hyvissä ajoin ja laita valmiit palat pakastuspussissa pakastimeen odottamaan käyttöä. Voit vaihtoehtoisesti tehdä isoja jääpaloja esimerkiksi pakastusrasioissa. Isot jääpalat sulavat hitaammin ja pitävät kannullisen juomaa pidempään kylmänä.

Muista pitää luukut kiinni

Kun sisätiloja jäähdytetään koneellisesti, ovet ja ikkunat täytyy pitää suljettuina.

Älä viilennä itseäsi jääkaapilla! 

Jääkaapin oven tiheä avaaminen ja sen ylitäyttö lisäävät sähkönkäyttöä uusissa kylmälaitteissa 15–20 prosenttia.

Voit käyttää ilmalämpöpumppua myös kesällä

Käytä ilmanlämpöpumppua harkiten, koska jäähdyttäminen kuluttaa sähköä. Huonetilaa kannattaakin jäähdyttää vain asteen tai pari silloin kun olet sisällä. Säännöllinen sisäyksikön imurointi pitää laitteen energiatehokkaana.

Älä päästä lämpöä sisään

Laita auringon puolen verhot ja kaihtimet kiinni. Odota viileämpää yötä, ennen kuin avaat tuuletusikkunat. Kun aamun viileys alkaa hävitä, laita ikkunat päiväksi kiinni pitääksesi lämmön ulkona.

Pidä tuuletin päällä vain, kun olet samassa huoneessa

Jatkuvasti päällä oleva sähkölaite voi jopa lämmittää huoneilmaa, joten sitä ei kannata jättää yksinään päälle. Sammuta tuuletuslaitteet, kun poistut huoneesta.

Anna ruokien jäähtyä ennen säilömistä

Kuumaa ruokaa ei kannata laittaa suoraan jääkaappiin tai pakastimeen. Jäähdytä ja peitä elintarvikkeet ensin, etteivät ne lämmitä kylmälaitetta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: