16.10.2015 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Dreamstime

Mökkiläisen muistilista

Lokakuu on oivallista aikaa laittaa mökki talviteloille. Annamme mökkiläisille parhaat vinkit, miten talvikauteen kannattaa valmistautua.

Mökkejä on erilaisia. Osa jätetään talven ajaksi täysin kylmilleen ja sähköt katkaistaan, mutta toisille mökeille jää peruslämpö. Neuvomme tässä, miten erityyppisillä mökeillä talveen kannattaa varautua.

Kylmilleen jätettävä mökki

1. Jos mökissä on vesihana, tyhjennä se ja vesijohto. Jos taas mökillä ei ole juoksevaa vettä, pitää muistaa tyhjentää vain vesiämpärit, etteivät ne jäädy.

2. Tarkista, että ilmanvaihto toimii. Kaikki tuuletusaukot on jätettävä aivan auki, samoin kuin hormi. Jos tuuletusventtiilit suljetaan, kosteus tiivistyy talven aikana sisälle ja mökki  voi homehtua.

3. Muista, että sähköä ei saa katkaista mökin pääkytkimestä. Sähkö tulee aina katkaista etäluettavan sähkömittarin kytkimestä.

Jos katkaiset sähkön mökin pääkytkimestä, luentajärjestelmämme ei saa yhteyttä etäluettavaan mittariin. Tällöin järjestelmä alkaa itse arvioida sähkönkulutusta. Se kuvittelee, että yhteydessä on vain katkos ja arvioi itse sähkönkulutuksen aiemman kulutuksen mukaan. Tästä on tietysti seurauksena virheellinen sähkölasku.

Muista siis, että suljet sähköt suoraan etäluettavasta mittarista. Jos et osaa tehdä tätä, voit katsoa ohjeet mittarinvaihdon yhteydessä saamastasi ohjeesta tai kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme.

4. Sähkölaitteet kannattaa ottaa irti seinästä. Keväällä on sitten muistettava, että laitteiden pitää antaa rauhassa lämmetä, ennen kuin ne kytketään taas päälle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mökissä on hyvä antaa olla lämmityksen päällä noin kolme tuntia ja mökki on tuuletettava hyvin, ennen kuin sähkölaitteet kytketään päälle. Vain kaikkein herkimmät laitteet on ehkä hyvä kuljettaa talveksi kaupunkikotiin.

5. Muista jättää jääkaapin ovi raolleen. Tätä ennen jääkaappi on hyvä sulattaa ja pestä.

Mökki peruslämmöllä (noin 10 asteessa)

1. Tiivistä ikkunat ja ovet, jottei lämpö karkaa harakoille. Muista kuitenkin jättää hormi ja tuuletusventtiilit raolleen, jotta ilma vaihtuu.

2. Katkaise sähköt lämminvesivaraajasta, jos mökki jää tyhjäksi viikoksi tai pidemmäksi ajaksi. Varaajaa ei tarvitse tyhjentää, mutta vettä uudelleen lämmitettäessä varaajan vesi tulee lämmittää parin tunnin ajaksi 65 asteeseen, jotta mahdolliset pöpöt kuolevat.

3. Vesijohdot tulee suojata kylmältä. Jos putket kulkevat ulkoseinien vierellä, on hyvä hankkia niille lisäsuojaa. Voit hankkia putken ja vesimittarin ympärille tai vesiputken sisään asennettavaa lämmityskaapelia. Jos lämmityskaapelin päässä on valmiina pistorasiaan tarkoitettu pistoke, et tarvitse sähköalan ammattilaista asennusta tekemään, vaan voit tehdä työn itse. Mikäli pistoketta ei ole tai putkistossasi ei ole valmiina paikkaa, josta kaapelin saa helposti putkistoon, tarvitset sähkö- ja/tai LVI- ammattilaisen työtä tekemään Tarvikkeita voi ostaa sähkötarvikeliikkeistä. Muista putken sisään asennettavaa kaapelia ostaessasi mainita, että se tulee juomavesiputkeen. Siten saat mukaasi elintarvikekelpoista lämmityskaapelia.

4. Tarkista kylmälaitteista, miten ne kestävät ympäristön lämpötilaa. Osa laitteista on sellaisia, että huonelämpötilaa ei saisi tiputtaa alle 18 asteen. Kun ostat uutta jääkaappia, on aina hyvä mainita, että se tulee mökille. Jenkkikaapeissa taas pakkanen mittaa lämpötilaa jääkaapin termostaatista, jolloinongelmaksi voi muodostua se, että pakkanen sulaa talven aikana. 

5. Vesihanat pitää sulkea ja veden katkaisun jälkeen on vielä laskettava putkista veden paine pois. Kriittisiin paikkoihin (WC-pytty, lattiakaivo jne.) voi varmuudeksi lorauttaa tilkan pakkasnestettä. Tuulilasin pakkasneste ei sovellu, sillä se haihtuu pois.

Lisäksi on hyvä muistaa kaikilla mökeillä

1. Puhdista rännit ja syöksytorvet roskista, jotta vesi pääsee kulkemaan.

2. Jos mökkisi sijaitsee kaukana etkä pääse itse käymään talven aikana siellä, pyydä vaikka naapuria tarkistamaan muutaman kerran talven mittaan, että kaikki on kunnossa.

3. Ota vakuutus. Kaikista varotoimista huolimatta joskus voi sattua ja tapahtua.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: