28.08.2017 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Haluamme säästää luontoa ja rahaa

Koivusaaren perheelle vihreä elämäntapa on luonteva valinta. Omakotitalossa on maalämpö, perhe kierrättää, etsii aarteita roskalavoilta, viljelee, on mukana osuuspuutarhassa ja pyöräilee vuoden ympäri.

Elli, 4, ja Eino, 3, kirmaavat isolla pihamaalla saippuakuplien perässä. Äiti, Malin Koivusaari, juttelee heille ruotsiksi ja isä, Mika Koivusaari, kääntelee istutuslavojen keskellä olevaa kompostia. Koivusaaren perhe viihtyy yhdessä.

– Meidän ohjenuoramme elämässä on melko yksinkertainen: pyrimme säästämään luontoa ja rahaa, pariskunta kertoo.

Reilut neljä vuotta sitten perhe osti Pitkämäestä 50-luvun paritalon, johon he tekivät mittavan peruskorjauksen. Remontissa taloon asennettiin maalämpöpumppu, uudet putket ja sähköt. Osa sisätiloista remontoitiin, mutta neljä huonetta odottaa vielä nikkaria. Talo oli muuttohetkellä melkein alkuperäiskunnossa, pientä pintaremonttia oli tehty 70- ja 80-luvuilla.

– Remontoimme tähän silloin ison olohuoneen ja avokeittiön, kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneen, mutta sen jälkeen olemme tehneet remonttia pikkuhiljaa. Meillä on tässä yli 200 neliötä tilaa, mutta kummasti sekin täyttyy.

Ekologinen maalämpö

– Valitsimme maalämmön, sillä se on ympäristöystävällinen ja ekologinen tapa lämmittää isoa taloa. Sähköllä käyvä pumppu on varustettu tekniikalla, joka soveltuu erityisen hyvin ison kiinteistön lämmittämiseen. Maalämpöpumpun teho on niin suuri kuin pääsulakkeeseen sai kytkettyä.

Koivusaaren perhe ostaa Turku Energian sähköä omakotiyhdistyksen tekemän sopimuksen kautta. Yhdistys on neuvotellut energiayhtiön kanssa edulliset hinnat ja varsinkin isossa talossa säästö tuntuu. Vuosittainen sähkönkulutus perheellä on 20 800 kWh.

– Laskeskelin, että uuden sopimuksen myötä säästämme talvella sähkölaskuissa jopa sata euroa kuukaudessa, kertoo Malin.

Keittiön pöydällä on kännykkä, jonka sovellus näyttää reaaliaikaisesti talon energiakulutuksen eli talon sähkönkulutuksen miinus maalämpöpumpun kuluttama sähkö.

– Tästä näkee kyllä näppärästi koko ajan, miten paljon sähköä menee. Minkä tahansa kodinkoneen käynnistäminen kuluttaa heti pari kilowattia.

Iloisesti sisustetussa talossa on lattialämmitys.

– Asuimme aikaisemmin puutalossa, missä lattiat olivat aina jääkylmät. Totuin pitämään villasukkia ja ihmettelin vieraita, jotka valittelivat, että lattia on kylmä. Nyt olen itse tottunut lattialämmitykseen niin hyvin, että varpaat palelevat heti, jos lattia ei ole lämmin, nauraa Mika.

Fillarilla ympäri vuoden

Koivusaaren perheessä auto on enimmäkseen pihan koriste, jolla ajetaan korkeintaan kerran viikossa tekemään kauppaostoksia.

– Kuljemme oikeastaan kaikki matkat ympäri vuoden sähköpyörillä. Kesällä tulee ajeltua autolla enemmän, kun käymme sukuloimassa pohjoisessa, mutta talvisin tankkaamme auton keskimäärin joka toinen kuukausi.

Arvoasteikosta kertoo se, että autoa säilytetään pihalla ja pyöriä autotallissa.

– Emme ole innokkaita pyöräilijöitä, mutta vihaamme ajaa autoa ruuhkassa. Sen takia viemme lapsetkin päiväkotiin pyörillä, pariskunta kertoo.

Läheltä ja luomua

– Luonnon säästäminen on meillä koko ajan mielessä, se on yhteinen harrastus. Lajittelemme kaikki jätteet ja meillä on kaksi omaa kompostia. Muovit viemme kauppareissulla yhteiskeräyspisteisiin ja lasit, metallit ja pahvit lajittelemme erikseen. Roskiksemme tyhjennetään vain kerran kahdessa kuukaudessa, Malin kertoo.

Perheen lapset käyttivät paljon kestovaippoja ja Malinilla on kotona Kestovaippayhdistyksen kautta organisoitu kestovaippalainaamo, josta kuka tahansa voi käydä lainamassa koemielessä vaippoja.

Energiaa säästyy myös siten, että Malin leipoo kerralla paljon.

– Viimeksi sunnuntaina minulla oli uuni neljä tuntia putkeen päällä. Teen itse lähes kaikki leivät, varsinkin sämpylöitä.

Paikallisten tuottajien Reko-torilta Koivusaaret hakevat lihat, perunat, kananmunat, jauhot, näkkileivät, hiutaleet ja salaatit.

– Innostuimme Reko-toreista heti, kun ne Malin ompelee paljon vaatteita itse. Hänellä on sekä saumuri että ompelukone. Perheellä on kaksi eri kompostia ja kaikki mahdollinen kierrätetään. aloittivat ja olemme pysyneet uskollisina asiakkaina.

Perhe on myös Livonsaaren osuuspuutarhan osakas.

– On ihan mahtavaa, kun koskaan ei voi tietää, mitä laatikosta paljastuu. Välillä tulee outoja vihanneksia, joita en ole koskaan käyttänyt ruuanlaitossa, mutta sitten etsin netistä ohjeen ja kokeilen, kertoo Malin.

Omalla pihalla perhe viljelee viljelylaatikoissa herneitä, porkkanoita, tomaatteja ja yrttejä.

– Lasten suurinta huvia viime vuonnakin oli hakea iltapalaksi oma porkkana viljelylaatikosta, Malin toteaa.

Aarteita roskalavoilta

– Harrastamme myös roskisdyykkausta, pariskunta naurahtaa.

Mika on Facebookissa Annetaan- ja Roskalava- ryhmien jäsen. Perhe onkin löytänyt roskalavoilta paljon hyödyllisiä aarteita.

– Tammikuussa vanhempani tulivat hoitamaan lapsia, että pääsimme kahdestaan elokuviin. Sekin reissu päättyi siihen, että dyykkasimme roskalavalta mukaamme valkoista kennolevyä, josta lapset voivat askarrella kaikkea kivaa, Malin ja Mika nauravat. ●

Sinua saattavat kiinnostaa myös: