"Odotan kevätaurinkoa eri mielellä kuin aikaisemmin."
05.02.2018 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Aurinkosähköstä säästöä ja hyvää mieltä

Maskulainen Maija Salo asennutti omakotitalonsa katolle 12 aurinkopaneelia lokakuussa. Nyt hän odottaa aurinkoisia kevätpäiviä. Paneelit ovat tuottaneet sähköä myös talvella, vaikkei aurinkoa olisi näkynytkään.

Maija asuu teini-ikäisen poikansa kanssa omakotitalossa, jossa on ilmalämpöpumppu ja varaava takka. Vaikka molemmat yrittävät säästää sähköä, oli Maijan mielestä vajaan 14 000 kWh:n sähkökulutus edelleen liikaa. Pahimpina pakkastalvina kulutus nousi 16 000 kWh:iin. Moni sanoi, ettei se ole paljon, koska talossa on suora sähkölämmitys.

– Energian hinta nousee koko ajan, ja mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Olin jo pohtinut aurinkoenergiaa, kun alueellamme kävi myyntimies ovelta ovelle sitä tarjoamassa. Silloin hinta tuntui kovalta. Sitten messuilla huomasin Turku Energian aurinkoenergiatarjouksen ja pyysin lisätietoja. Siitä se lähti, Maija kertoo ja esittelee iltapäiväauringon viimeisiä säteitä kaappaavia paneeleita kotinsa katolla.

Ylimääräinen sähkö myyntiin

Maijan talo on sijainniltaan sopiva aurinkoenergian hyödyntämiseen. Paneelit on asennettu suoraan etelään, eikä varjostavia puitakaan ole edessä. Verkkoinvertterin hän asennutti autotalliin sisälle, sähköpääkeskus on seinän toisella puolella ulkoseinällä. Invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi. Maijalla on kolmivaiheinen invertteri, jolloin tuotettu sähkö jakaantuu tasaisesti talon sähköverkon kolmeen vaiheeseen. Ylimääräisen sähkön Maija myy omalle yhtiölleen eli Turku Energialle MinunSähkö-sopimuksen kautta. Verkkoinvertteriin ei tarvita akkuja, mutta halutessaan sähköä varaavan akun voi hankkia.

Parhaan edun pientuottaja saa paneeleista, kun käyttää tuottamastaan sähköstä mahdollisimman paljon itse.

Puhdasta energiaa

Maijalle aurinkoenergian käyttöönotto oli taloudellisen säästön lisäksi myös kannanotto ilmastonmuutokseen ja ympäristön säilyttämiseen. Auringon paiste on puhdasta ja ilmaista.

– Masku on päästövähennyksiin tähtäävä HINKU-kunta. Aurinkoenergia on minun tapani päästöjen vähentämiseen. Haluan jättää pienemmän hiilijalanjäljen ja terveemmän ympäristön tuleville sukupolville. Tämä oli ympäristövalinta. Lajittelen tarkoin myös jätteet ja olen innostunut kompostoinnista, Maija kertoo.

Katolle asennettujen 12 paneelin pinta-ala on 20,5 neliötä ja teho 3,1 kWp, jolloin suurin vuosiarviotuotto on 2 800 kWh. Järjestelmä toimii automaattisesti. Kun aurinkosähköä on tarjolla, talossa kulutetaan sitä ja ylimäärä menee valtakunnan verkkoon. Kun aurinkosähköä ei ole tarjolla, siirtyy järjestelmä käyttämään sähköverkon sähköä

Nopea asennus

– Koko prosessi sujui todella nopeasti. Messujen jälkeen Finnwindin edustaja kävi täällä kotona tekemässä tarjouksen. Olin siihen mennessä itse perehtynyt asiaan netissä. Sitten kysyin kunnan rakennusvalvojalta, mitä tarvitaan ja hain itse toimenpideluvan netistä lupapiste.fi-palvelusta. Se sujui helposti ja samalla opin palvelun käytön.

Toimenpideluvan tarve tulee varmistaa oman asuinkunnan rakennusvalvonnasta, koska rakennusmääräykset vaihtelevat.

– Sain 11. lokakuuta toimenpideluvan ja 19. lokakuuta oli asennus. Kaksi miestä oli katolla ja yksi mies asensi invertterin. Ei siihen mennyt kuin neljä tuntia. Finnwind hoiti osan tarvittavista ilmoituksista. Minä ilmoitin vastaavan mestarin tiedot kuntaan. Mikrotuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon vaati vielä verkkoyhtiön luvan, joka saatiin Carunasta 26.10. Siinä oli kaikki, Maija kertaa prosessia.

Asennuksen osuudesta saa kotitalousvähennyksen.

Haastatteluhetkellä vuodenvaihteessa paneelit olivat tuottaneet aurinkosähköä verkkoon saakka lokakuussa 0,3 kWh:ta ja marraskuussa 0,7 kWh:ta.

Helmikuussa tuotantomäärä alkaa vähitellen kasvaa ja paras kuukausi on toukokuu. Syys-lokakuussa tuotanto laskee. Nyt odotan kevätaurinkoa ihan eri mielellä kuin aikaisemmin. Aurinkoenergian tuotantomäärään vaikuttavat paneelien suuntaus ja asennuskulma sekä varjostavat puut ja rakennukset. Myös vuosittaisessa päivänpaisteessa on eroja. Maija arvostaa aurinkopaneelien pitkää takuuaikaa ja Suomen sääoloihin sopivuutta. Maskussa oli marraskuussa 30 senttiä lunta, mutta heti sään lauhduttua tulivat lumet alas paneelien päältä. Aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita.

Naapurit kiinnostuneita

Maija on tyytyväinen aurinkoenergiavalintaansa, vaikka se vaati alkuinvestoinnin.

– Tuotossa on tietysti riski mukana, koska säästä ei ole varmuutta. Kukaan ei tiedä, mikä on valoisien päivien osuus, kun ilmasto muuttuu ja sateiden määrä talvella kasvaa, hän miettii.

Naapurit ja tuttavat ovat kyselleet kiinnostuneina Maijan kokemuksia aurinkopaneelien asennuksesta ja sähköntuotosta. Maija on luvannut kertoa kokemuksistaan ja tuotantomääristä toukokuussa, kun alueella vietetään katujuhlat. Aurinkopaneelit ovat huomaamattomat eikä niiden toiminnasta aiheudu ääntä. Mikrotuotantolaitos tuottaa naapuriystävällistä energiaa.

MinunSähkö-sopimus

Turku Energia ostaa mikro- ja pientuotantolaitoksessa tuotettua sähköä, joka jää yli omasta käytöstä MinunSähkö-myyntisopimuksella. Mikro- ja pienvoimalaitokset, joiden nimellisteho on alle 100 kilovolttiampeeria (kVA), eivät maksa tuotannostaan sähköveroa.

- Verkkoon tuotettu sähköenergia hyvitetään asiakkaalle normaalin sähkölaskun yhteydessä. Tuotantolaitoksen tulee olla kytkettynä jakeluverkkoon.

- Sähkön pientuotannosta maksetaan kuukausittain jälkikäteen Nord Pool Spotin paikallisen hinta-alueen Spot-hinnan (sopimuksen tekohetkellä Helsingin hinta-alue) vähennettynä välityspalkkiolla 0,30 snt/kWh, alv 0 %. Mikäli mikro- tai pientuottaja on alv-velvollinen, ostohintaan lisätään alv 24 %. Kuukausimaksu on 0 €/kk.

- Käyttöpaikassa on oltava tuntimittauslaitteisto, jolla on mahdollista mitata verkosta otettu ja verkkoon tuotettu sähkön määrä. Käyttöpaikassa tulee olla voimassa Louna-sähkösopimus.

- Verkkoyhtiön on kyettävä lähettämään tieto verkkoon siirretyn sähkön määrästä tunnin tarkkuudella Turku Energiaan. 

Kiinnostuitko aurinkopaneelipaketeista ja niiden asentamisesta?

Tee yhteydenottopyyntö verkkosivuillamme https://www.turkuenergia.fi/sahko/aurinkopaneelit/ 

Sinua saattavat kiinnostaa myös: