22.04.2016 | Kuvat Turku Energia

Aurinkosähkö kiinnostaa Varsinais-Suomessa

Kiinteistöliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes 45 prosentissa taloyhtiöistä on keskusteltu mahdollisuudesta hankkia aurinkosähköjärjestelmä. Varsinaissuomalaiset ovat kaikista kiinnostuneimpia aurinkosähkön hyödyntämisestä.

Suomalaisilla taloyhtiöillä on kyselyn perusteella suuri kiinnostus aurinkosähköön. Harva on kuitenkaan vielä ottanut järjestelmää käyttöön. Kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä vain muutama prosentti ilmoitti, että hyödyntää tällä hetkellä aurinkosähköä.

- Meille oli iloinen yllätys, että varsinaissuomalaiset ovat Suomessa kiinnostuneimpia aurinkosähkön hyödyntämisestä. Turku Energialla olemme aloittaneet oman aurinkosähkön tuotantomme Kupittaalla ja Linnankadulla. Aurinkosähkön tuotantokustannukset laskevat vuosi vuodelta, joten kyse on mielenkiintoisesta tulevaisuuden vaihtoehdosta, myyntipäällikkö Mika Berg Turku Energiasta kertoo.

Aurinkosähkö voi lisätä asunnon arvoa

Aurinkosähköjärjestelmä voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Perinteisimmässä ja kyselyn mukaan vastaajien eniten suosimassa mallissa taloyhtiö investoi itse aurinkosähköjärjestelmään. Tuotettu energia käytetään kiinteistösähkön kulutuksen kattamisessa ja mahdollinen ylijäämäsähkö myydään tehdyn sopimuksen mukaisesti valtakunnan verkkoon.

Kyselyssä toiseksi suosituimmaksi malliksi nousi taloyhtiön kattopinta-alan vuokraus ja kolmanneksi aurinkosähköjärjestelmän leasing.

- Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on nykyisellä paneelitekniikalla noin 15-20 vuotta. Järjestelmän hankinta vaatii perusteellisen esiselvityksen, sillä sähkön kulutus ja järjestelmien tuotot vaihtelevat kiinteistökohtaisesti, Berg sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta saattaa tulevaisuudessa lisätä myös asunto-osakkeen arvoa. Yli 80 prosenttia kyselyn vastaajista arvioi, että voisi maksaa tavallista asuntoa enemmän asunto-osakkeesta talossa, joka hyödyntää aurinkosähköä.

Taloyhtiöt voivat hyödyntää aurinkoenergiaa aurinkolämpönä tai aurinkosähkönä. Auringon säteilyä saadaan Suomessa sähkön ja lämmön tuotantoon keskimäärin kahdeksan kuukautta vuodessa.

Kiinteistöliiton aurinkosähkökysely toteutettiin sähköisenä kyselynä aikavälillä 28.2.-28.3.2016. Siihen vastasi 468 henkilöä, joista 386 oli hallituksen jäseniä, 59 isännöitsijää ja 23 muussa asemassa taloyhtiössä toimivaa.

Sinua saattavat kiinnostaa myös: